Dachstein / Schladming

4 propojené hory

Nedaleko severní hranice rakouské spolkové země Štýrsko se rozkládá jeden z nejpopulárnějších lyžařských regionů v celém Rakousku, lyžařská oblast Dachstein / Schladming. Někdy se jí též přezdívá houpačka přes čtyři hory. S tímto názvem se mohou lyžaři setkat například na oficiálních lyžařských mapách oblasti, ležící jižně od masivu Dachstein. Důvodem pro tento název je možnost zalyžovat si v oblasti Dachstein – Schladming hned na čtyřech vrcholech. A to bez nutnosti sundavat lyže. Vrcholy Planai, Hochwurzen, Hauser – Kaibling a Reiteralm totiž propojují jak sjezdovky, tak i lanovky. V lyžařských areálech v okolí městečka Schladming se lyžaři pohybují v nadmořských výškách od 700 metrů až do 2 kilometrů.

dachstein-schladming-1

Zalyžuje si každý

Ti ze sjezdařů, kteří si vypraví na jižní stranu Dachsteinského pohoří, se budou moci těšit na více než 120 kilometrů sjezdových tratí všech možných profilů a délek. Většina ze sjezdovek regionu Dachstein / Schladming nese červené označení. Jedná se tedy o tratě, na nichž se bude jízda zamlouvat především zdatnějším a zkušenějším lyžařům. Sjezdové tratě oblasti 4 Berge Skischaukel jsou sice často vedeny lesními průseky, avšak jejich šířka je skutečně velkorysá. Sjezdaři se tady tak při jízdě, a to i té svižnější a rychlejší, nemusejí bát, že by byli nuceni se neustále vyhýbat dalším, pomaleji jedoucím lyžařům.

Ledovec

Jak již z názvu regionu vyplývá, součástí rozlehlé lyžařské oblasti Dachstein – Schladming je i ledovec. Ten se rozkládá na nejvyšší hoře spolkové země Štýrsko Höher Dachstein. Na Dachsteinském ledovci se lyžaři pohybují v nadmořské výšce jen pár desítek metrů pod třemi kilometry. Na Dachsteinu se lyžuje na typických ledovcových sjezdovkách. Ty bývají až neuvěřitelně široké a na své si zde, díky absenci stromů a dalších překážek, přijdou i lyžaři ve volném terénu.

dachstein-schladming-2

Dobrá dopravní dostupnost

Pro cestu na Dachstein během zimy hovoří i dobrá dostupnost této oblasti pro lyžaře z České republiky. Vždyť z Prahy je to sem jen necelých 400 kilometrů. Podobnou vzdálenost pak musejí urazit i aktivní jedinci z Brna. Příznivá geografická poloha činí z oblasti Dachstein a zdejšího centra Schladming jednu z nejvyhledávanějších a také nejčastěji navštěvovaných lyžařských oblastí v rakouských Alpách mezi českými a moravskými sjezdaři.

Ráj zimních sportů

V regionu Světového poháru Schladming – Dachstein se nacházejí nejen velká jména mezinárodního lyžování, ale také některé z nejpůsobivějších lyžařských areálů v Rakousku hor. Například již zmíněná lyžařská houpačka nebo FIS sjezdovky na horách Planai či Hauser Kaibling. Po celou zimní sezónu je tady v provozu na 8 desítek nejmodernějších lanovek a vleků, obsluhujících přibližně 230 kilometrů perfektně upravených sjezdovek. O dobrou pohodu a plné žaludky lyžařů se pak stará na 100 rustikálních horských chat. O další rozměr a dodatečnou rozmanitost se postará šest zábavných sjezdovek.

dachstein-schladming-3

Od snadných rodinných sjezdovek až po náročné černé sjezdovky. Celkem 10 lyžařských areálů regionu Schladming – Dachstein přesvědčí svou rozsáhlou nabídkou lyžování i vás. Sportovní, nebo dokonce závodní sjezdovky, dětské země, zábavné svahy, sáňkařské dráhy ve dne i v noci a mnoho dalších zajímavostí doplňuje pestrý program. Program v průběhu roku navíc doplňuje spousta akcí a zajímavostí. Například každoroční koncert pod širým nebem na cílovém stadionu Hauser Kaibling, legendární noční slalom mužů ve Schladmingu nebo příjemná předvánoční adventní atmosféra v celém regionu, kde jsou tradice a zvyky stále živé. Vydejte se i vy strávit svou zimní dovolenou do oblasti Dachstein / Schladming.

Dachstein

Vrchol a současně ledovec Dachstein je jedním z nejnavštěvovanějších míst ve spolkové zemi Štýrsko. A to jak v létě, tak i v zimě. A není divu, z východního směru jde v případě oblasti Dachstein / Schladming o první ledovec v Alpách. Už samotný výjezd dachsteinskou lanovkou je sám o sobě zážitkem. Překonáte výškový rozdíl asi 1.000 metrů a vzduchem proplujete v blízkosti strmých skalních stěn. Po dosažení výšky 2.700 metrů nad mořem se vám naskytne fantastické panorama se stovkami horských vrcholů v dálce.

Četné zajímavosti na Dachsteinském ledovci, jako je Sky Walk, ledový palác, Super Park, ledovcová restaurace, via ferrata a mnoho dalšího, jsou návštěvníkům snadno dostupné díky nově zrekonstruované lanovce Panorama Gondola. V nové gondole, která je po celém obvodu vytvořena ze skla, se masiv Dachsteinu jeví tak blízko, že se ho lze skoro dotknout.

dachstein-schladming-4

Nově vybudovaný visutý most vede podél členitých horských stěn v nadmořské výšce kolem 2.700 metrů. Jeho délka je 100 metrů a sklon dvanáct procent. Pro obzvlášť odvážné návštěvníky střechy Štýrska je tu další atrakce. Takzvané schody do nicoty dostojí svému jménu. Jsou situovány nad jižní stěnou a vedou dolů na prosklenou vyhlídkovou plošinu.

Zimní extratřída

I ti nejmenší mají z lyžování v regionu Dachstein – Schladming skutečnou radost. A není divu. Na rodinných sjezdovkách je tady spousta zajímavých věcí k objevování. V5 velkých, špičkově vybavených dětských areálech, je lyžování skutečně hrou. Kouzelné pohyblivé koberce, kolotoč, iglú k projíždění, vlnová dráha, mluvící postavičky a spousta dalších atrakcí. Den tady dětem uteče jako voda. Lyžařským esem se nikdo nerodí, ale málokde se jím můžete stát tak rychle jako právě v oblasti Schladming – Dachstein. Kromě nabídky skipasů pro rodiny s dětmi se v regionu nachází také mnoho sjezdovek, vhodných pro děti, na nichž mohou budoucí profesionálové trénovat své první lyžařské obloučky.

Pokud chcete během své zimní dovolené zažít i něco jiného než obligátní lyžování, zasněženou krajinu snů regionu Dachstein / Schladming můžete dobře prozkoumat i mimo sjezdovky. Výlety na sněžnicích, lyžařské túry, projížďky na saních tažených koňmi nebo dobrodružná jízda na fatbiku. V oblasti Schladming – Dachstein máte k dispozici tolik aktivit jako hor, které vás přivedou velmi blízko k přírodě.

dachstein-schladming-5

I s přicházejícím večerem je zde spousta možností, jak se zabavit. Romantická túra s pochodněmi nebo zábavná jízda na saních s útulnou zastávkou na horské chatě. Objevte zdejší mnohotvárnou zimu a zajistěte si zážitky a vzpomínky, na které jen tak nezapomenete.

K odpočinku slouží řada míst, kde vám na horských chatách naservírují místní tradice v té nejchutnější podobě. Říká se, že hlad je nejlepší kuchař. Navíc regionální suroviny a recepty jsou důvodem, proč tu vše tak dobře chutná. 100 lyžařských chat, z toho více než 90 s obsluhou a téměř 4 desítky s aprés – ski možnostmi, představují top štýrské pohostinnosti. Jak z hlediska polohy, tak i kulinářské nabídky. Od vydatných polévkových mís přes koblihy až po domácí štrúdl. Každý si tu najde něco, na čem si pochutná.

Známá čtveřice

Pokud se obvykle nemůžete rozhodnout, na kterou horu se vydat, je tu pro vás propojený lyžařský okruh Schladming hned se 4 horami. Spojuje Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen a Reiteralm do jednoho souvislého lyžařského požitku se 120 kilometry pečlivě upravovaných sjezdovek. Dětské areály a další zajímavosti udělají z vašeho dne na lyžích něco výjimečného. A rozhodně se tu nebudete nudit. Vedle parádní lyžařské zábavy tu na vás čekají i rustikální chaty, které vás budou rozmazlovat regionálními pochoutkami.

Zažijte zimu na Planaii

Ať už jste sportovní lyžař, zkušený sjezdař nebo požitkářský znalec. Na hoře Planai si každý přijde na své. Legendární je 4,5 kilometrů dlouhý FIS sjezd z vrcholu Planai do údolí, jenž vrcholí na slavné cílové sjezdovce Planai. Na všestranných sjezdovkách se však cítí jako doma i poklidnější milovníci zimních sportů. Malí lyžaři mohou zažít maximální zábavu v dětské zimní zemi Hopsi na různých atrakcích. Na sportovní rodinnou zábavu mimo běžecké tratě je k dispozici zábavná sjezdovka a crossové tratě pro všechny věkové kategorie a schopnosti. Těm, kteří si chtějí zdejší krajinu opravdu užít, bývá doporučována asi tříkilometrová zimní turistickou stezku.

dachstein-schladming-6

Aktivní Hochwurzen

Lyžaři, sáňkaři a zimní turisté. Hochwurzen zkrátka milují všichni. Široké a dlouhé sjezdovky rozbuší srdce začátečníka i znalce. A to jak ve dne, tak i v noci. Sedm kilometrů dlouhá sáňkařská dráha nabízí dokonalý zážitek. Sjezdovka Funslope poskytuje na svazích spoustu rozmanitosti a je vhodná pro všechny věkové skupiny a všechny úrovně schopností. Ti, kteří neměli dostatek času na sjezdovkách přes den, mohou vyrazit na noční lyžování a zažít jeho zvláštní atmosféru. Na čerstvě upravených sjezdovkách v záři reflektorů je zážitek vykrajovat oblouky do zmrzlého sněhu.

Sportovní Hauser Kaibling

Hauser Kaibling představuje, díky garantovanému parkování na některém z velkokapacitních parkovišť, ideální vstupní bránu do lyžařského okruhu Schladming – Dachstein. Tento několikrát oceněný lyžařský areál boduje nejen překrásnými sjezdovkami, ale nabízí také rychlý a pohodlný začátek lyžařské zábavy. Dvě sjezdovky vedou přímo k údolní stanici gondoly pro 8 osob. Tady najdete veškerou vybavenost, jako je Wollis Kids Park, parkovací místa, lyžařské depo, sportovní obchod, lyžařskou školu a mnoho dalšího.

dachstein-schladming-7

Kromě toho se na vrcholu Hauser Kaibling nachází 15 rustikálních lyžařských chat, které poskytují lyžařům možnost příjemné zastávky během lyžování. Vychutnejte si úchvatné panorama z nejvyššího bodu propojené lyžařské oblasti ve výšce 2.015 metrů nad mořskou hladinou. Tento ostrov potěšení s 360-tistupňovými panoramatickými lehátky zve k odpočinku před i po parádních sjezdech. Nová dětská tréninková plocha v údolí o celkové rozloze 24.000 metrů čtverečních s názvem Wollis Kids Park je startem do sněhového dobrodružství pro ty nejmenší. Sjezdovka XXL Funslope pak nabízí zábavu a akci na svých 1.500 metrech délky.

Reiteralm

Lyžování ve fantastickém horském prostředí v oblasti Schladming a Dachstein představuje Reiteralm. Tento vrchol je v zimě snadno dostupný díky své ideální poloze přímo u spolkové silnici, vedoucí skrze údolí Ennstal. Všichni lyžaři, snowboardisté i další milovníci zimních sportů, kteří si chtějí užít perfektně upravené sjezdovky, akční sjezdy a nekonečné hodiny odpočinku v útulných lyžařských chatách, se určitě shodnou, že Reiteralm je tím pravým místem. Plným právem je jednou z nejlepších lyžařských hor celé lyžařské oblasti Dachstein / Schladming. Nabízí ryzí požitek z lyžování díky dlouhým a širokým sjezdovkám. Je taktéž tréninkovou destinací řady mezinárodních lyžařských týmů.

Ramsau / Dachstein

Ramsaurus Kali, plyšový maskot střediska zimních sportů Ramsau am Dachstein, provází malé lyžaře na jejich cestě od prvních obloučků na sněhu až po bezpečné dospělácké lyžování. Hravou formou se děti ponoří do světa lyžování na 7 velkoryse koncipovaných zážitkových sjezdovkách. A podél sjezdovek se obvykle nachází právě přátelský maskot v podobě postavičky Kaliho.

dachstein-schladming-8

Kouzelný vlek vede k 5 nadrozměrným kamenným hlavám, nazvaným Eisklotte, Tannendreher, Ernstwich, Blasebüh a Doppelschlau. Ty vyprávějí svůj tajemný příběh a přenesou vás do jiných světů. Pohádkový sněhový svět u lanovky Bergkristall je obklopen andělskými postavičkami a vílami. A těm nejmenším slibuje fantastickou cestu za poznáním. U křišťálové jeskyně je čas sundat lyže a vstoupit dovnitř. Tam vám královna skalních křišťálů vypráví vzrušující příběh o třpytivém pokladu.