Flachau

Blízko k nám

Oblíbenost Rakouska mezi českými lyžaři má vedle spousty důvodů, týkajících se přímo lyžování, jako jsou špičkové sjezdovky, moderní přepravní zařízení pro lyžaře, promyšlená infrastruktura a další, i svou geografickou příčinu. Vždyť v okruhu 400 kilometrů od Prahy, což je velice příjemná dojezdová vzdálenost, si mohou sjezdaři užít v Rakousku prvotřídního alpského lyžování hned v několika významných, a mezi sjezdaři dobře známých, lyžařských areálech. Kromě k nám nejbližšího rakouského ledovce, jež je k nalezení na vrcholu Höher Dachstein, a vyhlášeného skiareálu na ledovci Kitzsteinhorn nad Kaprunem, leží ve vzdálenosti něco málo přes 400 kilometrů od našeho hlavního města také i lyžařský areál, rozprostírající se na obcí Flachau.

flachau-1

Prvotřídní lyžařská oblast

I když sjezdovky v blízkosti vesničky Flachau spadají do gigantické rakouské lyžařské oblasti Ski Amadé, kam kupříkladu patří i třeba již zmíněný lyžařský areál na hoře Planai a přilehlých vrcholcích nedaleko Schladmingu, na rozdíl od Schladmingského lyžařského areálu, jež se nachází v rakouské spolkové zemi Štýrsko, je Flachau k nalezení až v Salcbursku. Se skiareálem u městečka Schladming má ovšem lyžařská oblast Flachau společnou celou řadu charakteristik. Podobně, jako v případě lyžování v Rakousku pod jižními svahy Dachsteinu, i ve Flachau se mohou sjezdaři těšit na více než stovku kilometrů upravovaných sjezdovek. A i tady je více než 50% z nich označeno na lyžařských mapách červenou barvou. To znamená, že také ve Flachau si sjezdové lyžování určitě vychutnají v první řadě zkušení a dobří lyžaři.

Rodinné lyžování

Svým zaměřením, a svým způsobem i charakteristikou, je Flachau regionem, kde mohou v Alpách v Rakousku prožít skvělou zimní dovolenou nejen jednotlivci, ale též celé rodiny s dětmi. Vedle prvotřídní lyžařské infrastruktury, která určitě přispěje ke spokojenosti dospělých lyžařů, se tady budou skvěle bavit i ti nejmenší sjezdaři. Za zábavou a dobrou náladou se dá vypravit například na jízdu na saních. Tu je zde možné absolvovat na hned několika značených drahách. Určitě není bez zajímavosti, že právě z Flachau pochází i lyžařská legenda Hermann Maier, která reprezentovala Rakousko na světových závodech na přelomu 20. a 21. století.

Prázdninový ráj ve světě sportu

Flachau, situované v na sníh bohaté části Salcburska, má vítězství a přední příčky ve svých genech. Důkazů je hned několik. Za prvé, Flachau je rodným městem již zmíněné lyžařské legendy Hermanna Maiera. Za druhé, jednou ročně se tu scházejí špičky světového ženského lyžování na legendárním lyžařském závodě ženského nočního slalomu. A za třetí, oblast a lyžařský areál Falchau získala již několik prestižních ocenění. Kupříkladu ocenění Nejlepší lyžařský areál na světě od portálu skiresort.de.

flachau-2

Pokud vás tyto informace přesvědčily a rozhodli jste se pro zimní dovolenou v Salcbursku právě ve Flachau, budete mít z této volby radost každý den, který tady v zimě strávíte. Rozmanitost sjezdovek, četné možnosti věnovat se dalším zimním sportům, to vše vždy doprovázené nádherným horským panoramatem, a také vyhlášená rakouská pohostinnost. Toho se ve Flachau dá jen těžko nabažit. Navíc díky bezprostřední blízkosti Tauernské dálnice A10 se do Flachau dostanete snadno a rychle ze všech směrů. Takže vzhůru za lyžařskými radovánkami.

Snow Space Salzburg

Lyžařská oblast Snow Space Salzburg sestává ze 3 prvotřídních lyžařských středisek. Jsou jimi Flachau, Wagrain a St. Johann – Alpendorf. Všechna jsou přímo propojena a můžete se mezi nimi pohybovat na lyžích. Co to pro lyžaře znamená? Ještě větší volnost pohybu, ještě více zábavy na sjezdovkách a ještě více zajímavostí s jedinou jízdenkou. Právě tímto způsobem si budete moci vychutnat to nejlepší z rakouských hor.

Flachau se rozkládá ve východní částí Snow Space Salzburg a nabízí vše, co potřebujete k prožití úspěšného dne vaší zimní dovolené. Pochopitelně včetně sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Nechybí mezi nimi sjezdovky Světového poháru, závodní tratě FIS a dětská trať Kidsrun. Ať už jste s rodinou začátečník, nebo vášnivý a zkušený sjezdař, široké a přehledné sjezdovky ve Flachau vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři. A to vše se stoprocentní zárukou sněhu od už od prosince.

katschberg-1

Více než 8 desítek lyžařských chat v salcburské lyžařské oblasti vás zve k zastávce na odpočinek. Vyberte si tu, jež vám nejlépe bude nejlépe vyhovovat. Od řady rustikálních a útulných lyžařských chat až po stylové a moderní horské restaurace.

Není bez zajímavosti, že Flachau a celá lyžařská oblast Snow Space Salzburg, jsou také součástí největšího rakouského lyžařského potěšení s názvem Ski Amadé.

Panorama Link

V současnosti je oblast Snow Space Salzburg propojena už i se sousedními lyžařskými areály Shuttleberg Flachauwinkl – Kleinarl a Zauchensee – Flachauwinkl. Gondolová lanovka Panorama Link konečně naplnila dlouho vytoužený sen lyžařů. Spojuje Griessenkar ve Flachau a Shuttleberg v Kleinarlu, čímž otevírá sjezdařům ještě větší rozmanitost a pestrost lyžování. Díky této lanovce je tak navzájem propojeno už přes 200 kilometrů sjezdovek. A nejlepší na tom je, že je všechny můžete projet za jeden jediný den s pouhou jednou jízdenkou.

Zajímavé zimní akce

Nechte se ve Flachau inspirovat. Díky spoustě zajímavostí, které činí vaši zimní dovolenou ve Flachau v lyžařském areálu Snow Space Salzburg dokonalou, je to obzvlášť snadné. Poznejte na vlastní kůži trať světového poháru Hermanna Maiera. Na této trati se budete cítit jako samotný Herminátor. Přes půl kilometru dlouhá trať je skutečně výjimečná. Nebo si změřte svůj čas a porovnejte jej s ostatními. Na trati obřího slalom se můžete utkat se svými nejlepšími přáteli, kolegy nebo rodinou. Ideální je také jako tréninková trať či místo skupinových lyžařských závodů.

flachau-4

Vleky a sjezdovky

Taková rozmanitost sjezdovek a vleků uprostřed Salcburska. Lyžujte v klidu a v pohodě na modrých sjezdovkách, pohybujte se obratně na červených sjezdovkách nebo zkušeně na černých sjezdovkách. Užijte si taktéž řadu speciálních sjezdovek. Snow Space Salzburg vám nabízí zimní dovolenou v Salcbursku, po které jste toužili. Dvě stovky kilometrů sjezdovek a sedm desítek lyžařských vleků je díky propojení s lyžařským okruhem Zauchensee – Flachauwinkl – Kleinarl téměř nepřetržitě přístupných. A vášnivé lyžaře rozhodně přimějí zpozornět. Tato koncentrovaná rozmanitost je jedinečnou dokonce v celém Ski Amadé.

Právě upraveno

V regionu Flachau a jeho okolí na vás čeká více než 200 kilometrů perfektně upravených a udržovaných běžeckých tratí. Tento parádní severský sport v sobě nese zvláštní cit pro tělo, sníh a přírodu. A skutečně blahodárně působí na vaši kondici. Pokud si chcete odpočinout, zvolte si jako úvodní trasu okruh Reitdorf. Pokud se však chcete opravdu vyřádit, doporučujeme 60 kilometrů dlouhou stopu Tauernloipe.

flachau-5

Běžecký areál

Ve Flachau a okolí mohou milovníci klasických zimních sportů prozkoumat téměř 100 kilometrů upravovaných běžeckých tratí. Mezi rozmanitými trasami se najde ten správný terén pro začátečníky i experty. Velkým lákadlem je Tauernská běžecká stopa mezi šesti obcemi Altenmarkt – Zauchensee, Radstadt, Flachau, Wagrain, Eben a Filzmoos. Ve Flachau je celkem pět běžeckých tratí, které jsou připraveny jak ke klasickému stylu, tak i bruslení.

Ti, kteří potřebují pomoci s prvními krůčky na úzkých lyžích, nebo by chtěli zdokonalit svou techniku, mohou navštěvovat kurzy běžeckého lyžování. Sedm lyžařských a sportovních škol nabízí širokou škálu kurzů.

flachau-6

Nejkrásnější běžecké tratě

Skutečným vrcholem mezi běžeckými tratěmi v salcburském sportovním světě je 60 kilometrů dlouhá Tauernloipe. Tato lehká až středně náročná, ale přesto vyčerpávající trasa, spojuje lyžařská střediska Radstadt, Altenmarkt, Flachau, Wagrain a Eben. Trasu lze absolvovat v několika etapách a oběma styly lyžování. V každém ze jmenovaných středisek jsou nástupní místa.