Pyhrn – Priel – Hinterstoder

K nám nejblíže

Vůbec nejbližším lyžařským areálem v Rakousku, v němž si mohou čeští sjezdaři užít alpské lyžování, je oblast na pomezí spolkových zemí Horní Rakousko a Štýrsko. Jeho název je Pyhrn Priel – Hinterstoder. Zdejší turistické centrum, vesnička Spital am Pyhrn, je k nalezení nedaleko národního parku Kalkalpen. Z Prahy je do regionu Pyhrn Priel nutné urazit vzdálenost něco přes 3 stovky kilometrů. Z Brna musejí příznivci alpského lyžování cestovat o něco dále. Tachometr jejich aut ukazuje po cestě hodnoty kolem 350 km. Díky příznivé vzdálenosti se oblast Pyhrn Priel a nedaleký Hinterstoder řadí k několika alpským střediskům v Rakousku, do nichž se vyplatí cestovat z České republiky kvůli lyžovat i jen na víkendový pobyt.

pyhrn-priel-hinterstoder-1

FIS tratě

Sjezdovky skiareálu Hinterstoder, který leží asi 10 kilometrů západně od vesničky Spital am Pyhrn, se spouštějí po svazích dvoutisícové vrcholu Schafkogel. O tom, že se v případě Hinterstoderu nejedná o žádný lyžařský areál druhé kategorie, svědčí i fakt, že se tu dá lyžovat na sjezdové trati, která je homologovaná k závodům FIS. Patronem skiareálu u vesničky Hinterstoder je několikanásobný vítěz Světového poháru z Rakouska Hannes Trinkl.

Není nouze o zážitky

Obec Hinterstoder se rozkládá v nadmořské výšce asi 600 metrů. Lyžaři tak během sjezdu od vrcholové stanice lanovky překonají celkové převýšení téměř 1.5 kilometru. A i když lyžařský areál Pyhrn – Priel patří na rakouské poměry spíše k těm menším, skvělou zábavu si tu užijí všichni lyžaři. V lyžařské nabídce oblasti v okolí Hinterstoderu je i několik prostorných sjezdovek pro carving. Dokonce je zde i úsek, vymezený k freeride lyžování. Lyžaři ve volném terénu tak mají možnost projet si několik tras mimo upravované sjezdovky. K návštěvě zve též Sonnkogel Snowpark. To je dobře vybavený funpark, určený primárně snowboarderům a dalším adrenalinovým jezdcům.

Běh na lyžích

Běžkaři si budou moci v této části Rakouska dokonale užít opravdovou zimu na více než 120 kilometrech stop. Běžecké stopy regionu Pyhrn – Priel – Hinterstoder bývají vždy pečlivě upravné a jsou určené jak pro klasický styl, tak i bruslení.

Wurzeralm a Hinterstoder – Hössu

Hornorakouský region Pyhrn – Priel bývá někdy nazýván tajným tipem na pohodovou lyžařskou dovolenou s celou rodinou. Krajina, ohraničená mohutnými horskými masivy Tote Gebirge, Haller Mauern a Sengsengebirge, sestává z kombinace lesů, kopců a rozlehlých alpských pastvin. V zimě pak nabízí svým návštěvníkům fantastickou kulisu k lyžování, běžkování a dalším aktivitám na sněhu. A to zejména v době, kdy napadne čerstvý sníh.

pyhrn-priel-hinterstoder-2

Malé vesničky jako Hinterstoder, Windischgarsten a Spital am Pyhrn vyzařují v zimě zvláštní a útulnou atmosféru. V ulicích a malých uličkách se nacházejí nejrůznější obchody, obchůdky, restaurace a kavárny. Lákají k procházkám a toulkám stranou od ruchu a shonu běžného života. Sportovní vyžití nabízejí v regionu Pyhrn – Priel dva lyžařské areály. Bezplatný skibus vás tady doveze přímo k údolním stanicím lanovek.

Kde lyžovat

Za lyžováním se můžete v regionu Pyhrn – Priel vydat buď do lyžařského střediska Wurzeralm s více než 20 kilometry sjezdovek, nebo do lyžařského areálu Hinterstoder – Höss na Hutterer Böden. Tady na vás bude čekat přibližně 40 kilometrů sjezdovek. Obě lyžařské oblasti jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Nabízejí velký dětský areál s cvičnými vleky a také několik zážitkových sjezdovek se závodními tratěmi, boulemi a prudkými zatáčkami.

Freerideři a skialpinisté si přijdou na své zejména na Frauenkaru s výškou 1.870 metrů. Ten najdete v lyžařské oblasti Wurzeralm. Příznivci alpského lyžování jsou zase v dobrých rukou na trati světového poháru Hannese Trinkla v Hinterstoderu. Není bez zajímavosti, že v únoru 2016 se zde opět konal Světový pohár ve sjezdovém lyžování. Kromě sjezdového a běžeckého lyžování nabízí region Pyhrn – Priel svým návštěvníkům také jízdu na saních tažených koňmi, curling, sáňkování a zimní turistiku.

Běžecké lyžování v bílém pohádkovém světě

Region Pyhrn – Priel, obklopený pohořím Tote Gebirge a národním parkem Kalkalpen, nabízí celkem 120 kilometrů běžeckých tratí, určených ke klasickému i bruslařskému stylu. Běhá se tady ve 4 nadmořských výškách. Zvláště když napadne čerstvý sníh, promění se region Pyhrn – Priel v kouzelnou zimní říši divů. K mimořádným atrakcím patří vysokohorské běžecké tratě s jistotou sněhu na Wurzeralmu a na Hutterer Höss. Pravidelně se zde konají i národní a mezinárodní sportovní akce v biatlonu.

pyhrn-priel-hinterstoder-4

Jednou z vrcholných akcí je Pyhrn – Priel Ski Trophy. Třídenní březnová akce se skládá z obřího slalomu na Hinterstoder – Höss, skialpinismu na Warschenecku a biatlonového závodu v běžecké aréně Pyhrn – Priel v Rosenau. Zúčastnit se může každý, kdo se včas přihlásí.

Skiareál Hinterstoder

Impozantní horské velikány pohoří Tote Gebirge tvoří úchvatnou kulisu jediného hornorakouského lyžařského areálu Světového poháru, Höss v Hinterstoderu. V srdci prázdninového regionu Pyhrn – Priel, pohodlně a rychle dostupném po přímé dálnici, se rozprostírá svět sjezdovek, který má co nabídnout každému typu lyžaře. Lyžařská oblast Hinterstoder zasahuje až do výšky 2.000 metrů nad mořsou hladinu a na 40 rozmanitých kilometrech sjezdovek nabízí milovníkům zimních sportů obzvláště vysokou úroveň sněhové jistoty.

Rozsáhlé panoramatické sjezdovky s nádherným výhledem na okolní hory zajišťují ryzí zimní zážitek. Trať Světového poháru, pojmenovaná po mistru světa ve sjezdu Hannesi Trinklovi, rodáku ze St. Pankrazu, s délkou 3.500 metrů, maximálním sklonem 60 procent a šířkou až 80 metrů, je skutečnou výzvou i pro špičkové závodníky mezinárodního lyžování. A amatérským sportovcům přináší autentický pocit ze Světového poháru.

Dalšími lákadly jsou sjezdovka Inferno se sklonem až 70 %, SNOWtrail, slibující spoustu zábavy a akce díky vlnové dráze a prudkým zatáčkám, rychlostní dráha a permanentní závodní trať s časomírou. Rodiny s dětmi najdou v Hinterstoderu mnoho atrakcí pro ty nejmenší. V Sunny Kids Parku jsou k dispozici cvičné vleky, lyžařský kolotoč, dopravníkové pásy a vlnové dráhy.

Okouzlující zimní krajina a pohostinné chaty zvou k odpočinku, relaxaci a zábavě po dni, stráveném na zdejších svazích.

Lyžařský areál Wurzeralm

Lyžařský areál na Wurzeralmu je stále považován za jakýsi tajný tip. Optimální podmínky tady najdou především rodiny. A také všichni, kdo hledají pohodové lyžování. Wurzeralm se rozkládá na pozadí úchvatného Warschenecku v regionu Pyhrn – Priel na jihu Horního Rakouska a lze se k němu velmi rychle a snadno dostat po pyhrnské dálnici A9. Tento lyžařský areál, obklopený nádherným horským panoramatem, nabízí příznivcům lyžování širokou škálu vynikajících sjezdových tratí a perfektně upravených svahů. Lyžuje se tady na 22 kilometrech sjezdovek. Sedm vleků, červené a modré sjezdovky, dvě sjezdovky až do údolí a Sunny Kids Park pro budoucí lyžařské hvězdy nabízejí vše, po čem lyžařovo srdce touží.

pyhrn-priel-hinterstoder-5

Nejrychlejší lanovka v Evropě vás během chvilky vyveze až k horní stanici Wurzeralm ve výšce přibližně 1.400 metrů nad mořem. Odtud se pak spustíte do lyžařského ráje pro začátečníky, pokročilé lyžaře, snowboardisty, carvery i lyžaře v hlubokém sněhu. Nejvyšší bod Frauenkar, leží ve výšce 1.870 metrů, nabízí fantastický výhled na okolní dvoutisícové vrcholy. Nabídku doplňují četné zážitkové sjezdovky s vlnovou a hadí dráhou, rychlostní tratí a permanentní závodní dráhou s časomírou. Speciální nabídky, jako například „Rodinné neděle“, slibují zábavu a akci s dobrodružnými stanovišti, soutěžemi a mnoha výhodami celé rodině.

Útulnost a pospolitost lze zažít v teplých chatách a restauracích. Horské chaty zvou k odpočinku, opalování na svých slunečních terasách a vychutnávání místních specialit.