Sölden

Údolí Ötztal

K vůbec nejpopulárnějším lyžařským střediskům v Rakousku se již několik desetiletí řadí skiareál nad obcí Sölden. Tento lyžařský areál je k nalezení na konci tyrolského údolí Ötztal. Kdo si chce užít lyžování v Söldenu v západní části Rakouska, musí z Prahy cestovat na vzdálenost bezmála 6 stovek kilometrů. Z Brna je pak cesta do Ötztalu ještě o dalších 100 kilometrů delší. Na sjezdovkách nad vesničkou Sölden se lyžuje v nadmořské výšce od 350 metrů až po atraktivních 3.250 metrů.

solden-1

Široký výběr

Na vyznavače alpského stylu lyžování čeká v Söldenu bezmála 150 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Ty jsou jako stvořené k dokonalému prožití aktivní zimní dovolené v Rakousku. Nikdo z lyžařů se tu určitě nebude cítit jakkoliv ochuzen. Začínající lyžaři a mladé rodiny s dětmi mají v okolí lyžařského střediska Sölden k dispozici 70 kilometrů modře značených sjezdových tratí, určených začátečníkům. Něco přes 40 kilometrů délky pak mají červené sjezdovky. Na nich se bude jízda líbit hlavně zkušenějším sjezdařům. Ti nejlepší lyžaři pak budou moci prověřit své lyžařské schopnosti a jezdecké umění na bezmála 30 km těch nejtěžších, černě značených sjezdovek.

3 skiareály

Lyžování v oblasti údolí Ötztal a rakouského lyžařského střediska Sölden je možné fakticky rozdělit na tři charakteristicky odlišné skiareály.

Giggijoch

Jeden z těchto lyžařských areálů se rozkládá na svazích vrcholu Giggijoch. Protože je tu většina sjezdových tratí značena modrou barvou a jde tudíž o sjezdovky určené především začátečníkům, je skiareál Giggijoch skvělým místem k prožití zimní dovolené a lyžování rodin s malými dětmi. Ti nejmenší lyžaři se mohou na Giggijochu těšit například na dětský snowpark. Ten je zde připraven a udržován speciálně pro ně. K dalším atrakcím, kde si užijí dostatku zábavy hlavně větší děti, patří dospělácké snowparky či možnost sjet na čas měřenou slalomovou trať.

solden-2

Gaislachkogl

Dalším lyžařským areálem u střediska Sölden v údolí Ötztal je skiareál na hoře s názvem Gaislachkogl. Jeho sjezdovky jsou dostupné přímo z obce Sölden a lyžuje se tady s výhledem na městečko. Zdejší sjezdovky jsou, co do prostoru, dostatečně široké. A protože je většina sjezdových tratí tohoto skiareálu situována nad hranicí lesa, Alpy, zimu, lyžování a Rakousko jak má být si tu dokonale užijí i milovníci carvingu a freeridingu. Po velkoryse navržené modré sjezdovce je ke konci dne možno sjet z vrcholu hory Gaislachkogl až do údolí, zpět do vesničky Sölden. Ta leží v nadmořské výšce 400 metrů.

Ledovce

Posledním lyžařským areálem, ležícím nejdále od centra obce Sölden, je skiareál, rozprostírající se na dvou ledovcích Rettenbach a Tiefenbach. Tyto ledovce spolu propojuje asi 170 metrů dlouhý tunel. Ten byl vytesán ve výšce 3.240 metrů nad mořem skrze skálu a umožňuje tu lyžařům přejíždět z jednoho skiareálu do druhého. K vrcholným zážitkům z lyžování v Rakousku právě na těchto ledovcích patří možnost sjet 15 kilometrů dlouhý sjezd z ledovce až do Söldenu. Zajímavou turistickou atrakcí Söldenských ledovců je visutá lávka. Ta je zavěšena vysoko nad údolím a je z ní dobře vidět nedaleký lyžařský areál v údolí Pitztal. Také je odtud krásný výhled na vrchol hory Wildspitze.

solden-3

Běh na lyžích

Běžcům na lyžích připravili místní v oblasti Ötztal více než 130 kilometrech značených běžeckých stop, na nichž je možné se věnovat jejich oblíbenému zimnímu sportu. A tak, jak již bývá v Rakousku zvykem, i tady pochopitelně nechybí možnost návštěvy plaveckého bazénu v ceně skipasu či vstup do nejrůznějších fitness center.

Skvělé zážitky

A čím že je lyžařská oblast Sölden tak výjimečná? Odpověď je vcelku jednoznačná. Pestrá a na sníh bohatá nabídka sjezdovek až k ledovcům, moderní lanovky a další superlativy. Ovšem nejen samotná lyžařská oblast, ale také její okolí a zázemí je téměř dokonalé. Bezplatné skibusy a parkovací místa, půjčovny lyží orientované na služby a specializované lyžařské školy, dláždící cestu začátečníků k lyžování a snowboardingu.

Rekordy v srdci Alp

3 třítisícovky, 2 ledovcové lyžařské oblasti a úctyhodných takřka 150 kilometrů sjezdovek všech stupňů obtížnosti. Lyžařská oblast Sölden slibuje všem lyžařům maximální rozmanitost během jejich lyžařské dovolené v Rakousku. Od října do května je zde zaručen dostatek sněhu pro příjemné zatáčky. Ne nadarmo se na Rettenbachferneru, kde už na podzim panují na sjezdovkách skvělé podmínky, tradičně koná zahajovací závod Světového poháru v lyžování. Mezi třicítkou moderních lanovek a vleků září 2 nejvýkonnější lyžařská přepravní zařízení na světě. Ty rychle a bez čekání přepraví milovníky zimních sportů z centra obce až do výšky 3.000 metrů nad mořskou hladinu.

solden-4

Proč právě Sölden?

Sölden se může pyšnit dostatkem sněhu. To je fakt. Sněhovou jistotu a mimořádně dlouhou lyžařskou sezónu v Söldenu zaručují následující 3 faktory. Prvním je nadmořská výška lyžařské oblasti, která sahá od 1.350 metrů nad mořem až k hodnotě 3.340 metrů. To představuje těžko uvěřitelný výškový rozdíl celých 2.000 metrů! Dalším faktorme je přítomnost 2 ledovcových lyžařských oblastí na ledovcích Rettenbach a Tiefenbach. Na nich mohou nedočkavci začít s carvingem již v polovině září. A do třetice je jím možnost výroby technického sněhu na přibližně 77% všech zdejších sjezdovek.

Prvenství v komfortu

V Söldenu se v současné době nacházejí dvě vysokokapacitní centrální lanovky na světě, které nedávají frontám šanci. Vždyť duo lanovek Gaislachkoglbahn, uvedené do provozu v roce 2010, a Giggijochbahn, zprovozněné roku 2016, zvládne každou hodinu převézt do lyžařského areálu úctyhodných 8.100 osob. Z centra města se na 3.040 metrů vysoký Gaislachkogl (s přestupem na prostřední stanici) svezete za pouhých 12 minut. Na Giggijoch s výškou 2.283 metrů se dostanete za necelých 9 minut. Údolní a horské stanice kromě výkonu zaujmou futuristickou architekturou a průkopnickými řešeními z hlediska komfortu.

Všestranná zábava

Od začátečníků až po milovníky, kteří opouštějí sjezdovky až na konci provozního času lanovek a vleků. Pokud máte rádi sport, vysokohorskou turistiku a slunce nad hranicí lesa, je Sölden tím pravým místem. Více než 140 kilometrů sjezdovek se rozprostírá na několika horách západně od Söldenu. Tyto tratě jsou denně upravovány v celé své délce a šířce.

solden-5

Začátečníci a milovníci carvingu se cítí jako doma v začátečnické oblasti Innerwald, na širokých sjezdovkách na Giggijochu a na lákavých lyžařských dálnicích na ledovci. Mottem těchto sjezdovek je dokonalý carving v plné rychlosti. Mezi experty jsou náročné sjezdovky z Gaislachkoglu a strmá sjezdovka Světového poháru považovány za výzvu s vysokým faktorem zábavy.

Vrcholem pro vytrvalce je BIG 3 Rally, jež vede k vyhlídkovým plošinám na 3 třítisícovky a odměňuje pálící stehna nádhernými výhledy. Freestyleři mohou zdokonalovat své triky ve snowparku na Giggijochu. Bohaté variace tady však panují i mimo sjezdovky. Freerideři se například s oblibou vydávají na cestu do hlubokého sněhu na Gaislachkogl.

Dostatek prostoru

Lyžařská oblast Sölden se rozkládá na celkové ploše 429 hektarů sjezdovek. Takže i když se na svazích současně baví více než 10.000 lyžařů, na každého jednotlivce připadá přibližně 400 metrů čtverečních sjezdovky. To znamená, že na jeden hektar připadá v průměru pouze 25 lyžařů v akci.

Zimní superlativy

Lyžařský areál Sölden je jedním z nejznámějších lyžařských areálů v Alpách. A je třeba říci, že se zcela oprávněně řadí i k těm nejlepším. Díky nadmořské výšce 1.350 až 3.340 metrů, dvěma ledovcům a modernímu zasněžování se tady lyžuje na dostatečné vrstvě sněhu od října do května. Vysoce komfortní lanovky a lyžařské vleky umožňují přístup na bezmála 150 kilometrů pečlivě upravovaných sjezdovek. Tratě jsou tady určeny všem úrovním lyžařských dovedností a najdete tu i ostré freeride varianty. A to není zdaleka všechno. Vynikající horská gastronomie a jedinečné atrakce v lyžařské oblasti, jako jsou kupříkladu 007 Elements nebo BIG 3 Rally, dělají z každého lyžařského dne v Söldenu nezapomenutelnou událost.

Další zimní sporty a aktivity

Mezi další oblíbené zimní sporty patří v Söldenu bruslení, běh na lyžích a sáňkování. Milovníci hor a přírody si mohou užít rozsáhlé túry zasněženou zimní krajinou. Během lyžařské dovolené v Söldenu na vás čeká také mnoho útulných restaurací a chat. Ty vás budou hýčkat s typickou tyrolskou pohostinností.