Katschberg

Hranice Salcburska a Korutan

Ke stále oblíbenějším lyžařským areálům v Rakousku se řadí i nevelký skiareál Katschberg – Aineck. Tato oblast je k nalezení na pomezí spolkových zemí Salzbursko a Korutansko. Katschberg a Aineck se rozkládají nedaleko národního parku Nockberge. I když z pohledu Rakouska nepatří tento lyžařský areál k nejrozlehlejším, co do rozlohy je druhým největším skiareálem ve spolkové zemi Korutansko. Lyžařský areál Katschberg fakticky leží na svazích dvou sousedních hor. Tou vyšší z této dvojice je Aineck s výškou 2.220 metrů. O něco málo nižší je pak vrchol Tschaneck s nadmořskou výškou 2.030 metrů.

katschberg-1

Rodinné lyžování

Svou atmosférou a charakteristikou se řadí Katschberg k poklidným a především pohodovým rakouským lyžařským střediskům. Proto se není vůbec do divit, že do této části Rakouska cestují na lyžování zejména jedinci a rodiny, které si chtějí v Rakousku odpočinout. A plánují relaxovat nejen na těle, ale i na duši. Místní, především na jih orientované, sjezdové tratě jsou totiž za slunečného počasí, které zde v průběhu zimní sezóny často panuje, ideálním místem k aktivnímu odpočinku a dokonalé zimní dovolené. A i když hory oblasti Katschberg rozhodně nepatří k nejvyšším vrcholům v Rakousku, místní sjezdovky byly navrženy jako dostatečně široké a prostorné. Dokonce i na carvingový styl jízdy.

Katschi

Zdejší maskot Katschi, který je jakýmsi modrým srdíčkem, je symbolem především místních dětských parků. Ty nesou názvy Katschi’s Kinderland a pak také Katschi’s Kinderwelt. I toto lyžařské středisko, podobně jako třeba Flachau nebo Stubai, se z velké části orientuje též na rodiče, kteří se rozhodli vzít s sebou na lyžování do Rakouska také své ratolesti. Dospělí si v oblasti Katschberg určitě užijí se svými dětmi spoustu zábavy a legrace. Po lyžování se pak mohou celé rodiny včetně těch nejmenších vypravit za zábavou a vzrušením například na osvětlenou sáňkařskou dráhu.

katschberg-2

Běžky a další aktivity

Ani běžkaři nepřijdou v této části Rakouska rozhodně zkrátka. V lyžařské oblasti Katschberg – Aineck na ně čeká bezmála 5 desítek kilometrů upravovaných běžeckých stop. Ty jsou určeny jak pro bruslení, tak i klasický běžecký styl. Návštěvníci této malebné rakouské oblasti, kteří vlastní platný skipas, mají k dispozici i plavecký bazén a několik wellness center.

Kvalitní infrastruktura

Lyžařská oblast Katschberg se rozkládá v regionu Katschberg – Rennweg v oblasti Spittal an der Drau. K dispozici je tady lyžařům dostatečných 7 desítek kilometrů sjezdovek. Lyžaře tady přepravuje 16 lanovek a vleků. Oblast zimních sportů Katschberg / Aineck leží v nadmořské výšce od 1.050 až do 2.200 metrů nad mořskou hladinou. Nad vesničkou Katschberghöhe nabízí v zimní sezóně dva vrcholy Aineck a Tschaneck požitek z lyžování na dostatečné pokrývce přírodního sněhu. Do střediska se lze snadno dostat po Tauernské dálnici, ze které sjedete u St. Michael in Lungau. Odtud už je to pak jen pár kilometrů.

katschberg-4

Lyžařské spojení je také zajištěno ze St. Margarethen v Lungau. Vrcholem v oblasti zimních sportů jsou tady však každopádně četné horské chaty, které svou rustikální atmosférou a regionálními specialitami zaručují nevšední polední přestávku během lyžování.

Děti v popředí zájmu

Pro děti je lyžařský areál Katschberg velmi poutavý a zábavný. A to nejen kvůli již zmíněnému maskotovi Katschimu, kterého tady při lyžování tu a tam potkáte. Díky Katschiho Kinderlandu na Ainecku je tady pro děti ve věku 3 až 6 let zajištěn kvalifikovaný dohled. Starší pak trénují své první obloučky v Katschiho dětském světě na dětských sjezdovkách a speciální překážkové dráze. Ta sestává z řady mluvících postaviček Katschiho. Tato trať přináší těm nejmenším spoustu radosti. Minivlek tady taktéž vyveze sjezdařskou drobotinu vzhůru, odkud se pak mohou spustit na 300 metrů dlouhou sjezdovku.

O lyžaře je postaráno

Ve skiareálu Katschberg čeká na hosty řada zajímavostí. Například sjezdovka A1 vede přímo z vrcholu hory směrem do Salcburska. Jde o 6 kilometrů dlouhý sjezd s konstantním sklonem. A právě tento konstantní sklon je důvodem, proč byla sjezdovka A1 vůbec zprovozněna. Ještě do nedávna musel každý, kdo chtěl sjet na lyžích z Ainecku až dolů do údolí k St. Margarethen, překonávat dlouhý a poněkud neatraktivní rovinatý úsek. A1 se už naštěstí bez takové nudné pasáže obejde. Její sklon je konstantní a trať vede takřka rovně. To na žádné jiné sjezdovce v Rakousku nezažijete. První třetina A1 je shodná s již existující sjezdovkou, ovšem zbytek je naprosto nová trasa.

katschberg-3

Direttissima

Jednou z nejnáročnějších sjezdovek v areálu Katschberg je Direttissima. Tato trať v každém případě dostojí svému názvu. Má totiž sklon 60-100 % a nejen proto ji místní nazývají Korutanský Streif podle ikonické závodní tratě v Kitzbühelu. K výchozímu bodu vás vyveze lanovka Aineck. Pokud však u horní stanice jistíte, že na sjezd dolů nemáte dostatek odvahy, můžete nejprve zvolit jednodušší okliku. Direttissima je se svými 2.500 metry jednou z nejdelších černých sjezdovek v Rakousku. Četní lyžaři Světového poháru, kteří již Katschberg navštívili za účelem tréninku, dávají Direttissimě jen ty nejlepší známky.

Večerní lyžování

Na sjezdovce Königswiesen na Katschbergu je několikrát týdně možno vyzkoušet večerní lyžování. Běžná denní jízdenka zůstává v platnosti i během večerního lyžování. Dvě apres – ski chaty u horní stanice lanovky Königswiesenbahn jsou otevřeny i během večerního lyžování. Večerní lyžování je rozhodně jedním z vrcholů lyžařské dovolené v oblasti Katschberg.